donderdag 28 juni 2018

achtste groepers huilen niet recensie

Achtste groepers huilen niet:

Afbeeldingsresultaat voor 8e groepers huilen niet''Deze boek gaat over een meisje (Akkie) die van voetballen hield en een mooi leven had. Helaas krijgt zij ineens te horen dat ze leukemie had en daardoor in de ziekenhuis moest verblijfen.
Akkie wou meedoen met een voetbaltoornooi (van school), maar omdat zij een paar keer flauw had gevallen heeft de dokter haar aangeraden om niet mee te wedstrijden. Dit betekend dat ze niet mocht voetballen. Hiervan werd ze heel erg boos en verdrietig.

Voor een tijdje kreeg zij gemo en ze voelde zich heel erg beter en ze wou echt meedoen met de toornooi. De dokter had ze verteld dat als ze dood zou gaan, gaat hij zijn snor afscheren. In een dag kwam de dokter binnen haar kamer zonder een snor. Akkie schrok heel erg daarvan.
Haar vrienden wilden voor het laatste keer iets leuks doen voor Akkie. Dus ze hebben de voetbaltornooi in de ziekenhuis gedaan zodat Akkie dat ook kon zien. Hun school heeft uiteindelijk gewonnen en daarom hadden ze een feestje gevierd. In dat feest overleed Akkie.''


Ik vond het boek heel erg mooi en gevoelig. Het einde was heel erg verdrietig maar in het algemeen was het een leuk boek. Het moment dat de dokter zonder snor binnen haar kamer kwam vond ik een heel erg moment voor haar, omdat ze te horen kreeg dat ze binnenkort zal overlijden. Ik vond het heel knap van haar vrienden dat ze in het ziekenhuis hadden de toornooi gedaan om Akkie blj te maken en dat ze hadden uiteindelijk ook gewonnen. In het algemeen was het een prima boek, behalve het einde. Het einde liep niet zo leuk. Ik hou vooral niet veel van boeken met een slechte einde omdat ze jouw heel erg verdrietig maken en ik wil een boek gewoon met een leuke eindje beeindigen.

verlichting

We kregen een paar lessen over verlichting en allerlei informaties daarvan. Daarvoor moesten we een toets maken waar deze informaties erin was toegepast.
Kenmerken van verlichting:


  1. Mensen die populaire waren hadden veel macht (kregen)
  2. Middenstand had geen politieke macht
  3. Burders waren tegen de absolute macht
  4. Burgers wilden zelf nadenken en beslissen
  5. Tolerantie
  6. Zeden werden belachelijk gemaakt
  7. Evolutie theorie: Observeren, experimenteren (nieuwe manier van onderzoeken), natuurwetten hadden veel invloed op de samenleving. Mensen geloofden dat alles is op te lossen met de wetten van natuur.
  8. Vrijheid
  9. Gelijkheid
  10. Kinderliteratuur
  11. Tijdschriften
  12. Reisverhalen (imaginaire reisverhalen)
  13. Rationalisme: kennis is verkrijgbaar
  14. Empirisme: kennis krijg je door ervaringen
  15. Verlichting: zelf nadenken, kritiek
  16. Mens is van natuur goed
  17. Socialisme: verantwoordelijkheid voor jezelf is verantwoordelijkheid voor medepersoon
  18. Rationeel denken: verstand gebruiken
  19. Reformatie zorgde dat individu belangrijker werd (individualisme)
  20. Politiek: Vrijheid, triaspolitica (geen absolute macht), mensen hebben natuurrechten, evenwicht->vrijheid
  21. Economie: Vrije markt->minder bemoeienis van de overheid
  22. Samenleving: Hoe meer je kennis had, des te beter je was. Ideeen werd verspreid-> nieuwe inzicht van kennis.

Filippica 2017-2018

Geen eindexamen voor muziek, wel voor bijvoorbeeld tekenen en andere vakken. 
In de bovenbouw mag je als extra vak allerlei dingen kiezen, maar muziek staat niet tussen deze vakken. Dit is eigenlijk best stom, want muziek is ook een vak die net als tekenen en handvaardigheden de mogelijkheid moet gaan hebben om gekozen te worden door leerlingen en eindexamen te hebben. Muziek moet dus als een examenvak in de bovenbouw gekozen kunnen worden niet als een vak die helemaal niet belangrijk en gunstig is. 
Muziek moet ook als een eindexamen vak gekozen kunnen worden want net als tekenen en handvaardigheden is dit vak ook een onderdeel van kunst. Er bestaan best veel mensen die een talent hebben voor muziek (dat kan zingen of een instrument spelen zijn) en ze kunnen zich nog verder ontwikkelen en een goede toekomst bereiken maar hiervoor moeten ze ondersteund gaan worden. Het is de taak van scholen om leerlingen te laten zien wat muziek behoudt en leerlingen die een talent hebben te ondersteunen. Als muziek als een examenvak gekozen kan worden, kunnen leerlingen die het leuk vinden, muziek als een extra vak kiezen en zich verder ontwikkelen. 
Muziek is een vak die in een samenleving, cultuur en de identiteit daarvan een belangrijke rol speelt. Dus het is belangrijk dat elke generatie dit talent houdt zodat het door kan  naar de volgende generatie. Kinderen worden creatiever met muziek en krijgen meer discipline en bevordert doorzettingsvermogen en leercapaciteit. ''Onderzoekers hebben ook bewijs gevonden dat de muziek suggereert die we hoorden omdat tieners een grotere emotionele binding hebben met onze hersenen dan alles waar we naar luisteren als volwassenen.'' {Bron 2} Leerlingen moeten dus de mogelijkheid hebben om muziek te kunnen kiezen en dit belangrijke vak verder te leren en blijven doorgeven aan andere mensen en de volgende generatie. Niet alleen biologie, wiskunde, natuurkunde (enzovoort) is een wetenschap, maar muziek is ook een belangrijke deel van wetenschap. 
Muziek moet niet als examenvak gekozen kunnen worden want leerlingen hebben dan geen genoeg tijd om tijd te besteden aan belangrijkere vakken net als biologie, natuurkunde, geschiedenis enzovoort. Als ze geen genoeg tijd hebben voor de belangrijkere vakken, kunnen ze minder leren en krijgen ze ook slechte cijfers. Leerlingen moeten dus meer aandacht gaan besteden aan hun profielvakken en weinig aan vakken net als tekenen, handvaardigheden en muziek omdat ze dan een lager cijfer zullen krijgen voor de belangrijke vakken.  
Aan de hand van de argumenten en tegenargumenten hierboven is het duidelijk dat het vak muziek als examenvak meer voordelen heeft dan nadelen. In het algemeen is muziek goed voor de ziel en de gezondheid van mensen, vooral jongeren, maar ook oudere mensen kunnen veel genieten van muziek; en er zijn best veel mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld een instrument te spellen of hun talenten te ontwikkelen en daarvoor is de ondersteuning van de leerkrachten (op school) nodig. Bovendien is dit een keuzevak en alleen mensen die het willen of genoeg tijd hebben kunnen dit vak kiezen; in dit manier krijgen ze ook geen slechte cijfers. Ik hou zelf veel van muziek en besteed ik veel tijd daaraan; Bijvoorbeeld zingen en piano spelen. Muziek is ook een wetenschap en een kunst en de scholen moeten leerlingen meer tijd laten besteden met dit mooie gunstige vak. 
Bronnen: 
Inspiratie: 



Weekopdracht 5 V6

  Idealen :   Een   goed   geplande   leven   waardoor  je  daarmee  je  doelen   kunt   bereiken   Waarden :   Discipline   Normen:  Gemoti...